Oppimista, oleilua ja oivalluksia – tulevaisuuden kirjastotila

Aika: keskiviikko 26.11.2014
Paikka: Liikunta-rakennus (L, 302) Keskussairaalantie 4

9:00 Aamukahvi

9:20 Päivän avaus
kirjastonjohtaja Ari Muhonen, Jyväskylän yliopiston kirjasto

9:30–10:30 Oppimisen tiloja ja digitaalisia ratkaisuja (pdf)
professori Marja Kankaanranta ja projektitutkija Mirja Lievonen, Jyväskylän yliopisto

Tietoja esiintyjistä:
Marja Kankaanranta toimii tutkimusprofessorina Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnassa ja koulutuksen tutkimuslaitoksella. Hänen professuurinsa alana on innovatiiviset oppimisympäristöt, jossa tarkastellaan mahdollisuuksia edistää tietämysyhteiskunnassa tarvittavaa osaamista. Tutkimusalue fokusoituu oppimistilojen ja digitaalisten ratkaisujen käyttäjälähtöiseen suunnitteluun ja niiden käytön analysointiin.

Mirja Lievonen toimii tutkijana Jyväskylän yliopiston Informaatioteknologian tiedekunnassa. Hän on koulutukseltaan arkkitehti ja tekniikan lisensiaatti. Lievonen on työskennellyt yhdyskuntasuunnittelun opetuksen ja rakennetun ympäristön tutkimuksen parissa Suomessa sekä tutkinut vuorovaikutustilan suunnittelua Lontoon yliopiston Royal Holloway Collegessa. Tällä hetkellä Lievosen tutkimus kohdistuu innovatiivisten oppimistilojen suunnitteluun.


10:30–11:30 Lukusalista nuotiopiiriin – oppimisen sosiaalinen muoto ja tila
kouluttaja ja tutkija Kai Halttunen

Tietoja esiintyjästä:
Kai Halttunen on tamperelainen tiedonhaun ja -hankinnan sekä opetuksen ja ohjauksen opettaja ja tutkija. Hän on myös kysytty ja palkittu kouluttaja kirjasto-, opetus- ja viestintäalalla. Halttunen työskentelee myös työnohjaajana. Halttunen on työskennellyt vuodesta 1991 lähtien mm. tuntiopettajana, koulutussuunnittelijana, informaatikkona, tutkijana ja lehtorina Tampereen yliopistossa.

11:30 Lounas (omakustanteinen)

13:00 Viihteellinen jälkiruoka

13:15–14:15 Tulevaisuutta rakentamassa (pdf)
professori Martti Raevaara, Aalto-yliopisto

Esityksen sisältö:
Suomi ja koko ihmiskunta on isojen muutosten ja valintojen edessä. Meillä on ratkaistavana useita haastavia paikallisia ja globaaleja ongelmia. Korkeakouluilla on mahdollisuus ottaa merkittävä rooli muutoksessa, tarvittavien innovaatioiden luomisessa ja muutoksen tekijöiden kouluttamisessa. Tämä edellyttää kuitenkin meiltä opetus- ja oppimiskulttuurin ja oppimisympäristöjen radikaalia ja ripeää uudistamista. Tarvitaan rajoja ylittävää, erilaisen asiantuntemuksen arvostukseen perustuvaa yhteistyötä ja uusia, ennakkoluulottomia avauksia. Tulevaisuus rakennetaan nyt ja meillä on vastuu sen suunnasta.

Tietoja esiintyjästä:
Martti Raevaara on professori Aalto-yliopistossa Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa. Hän on työskennellyt Taideteollisessa korkeakoulussa vuodesta 1983. Raevaara on ansioitunut opetuksen kehittämisessä ja erityisesti tieto- ja viestintätekniikan hyödyntämisessä oppimisessa ja opetuksessa.

14:15 Kahvia ja hedelmiä

14:45–15:45 Keskustakirjasto – kaupungin sykkivä sydän   (pdf)
kirjastopalvelujohtaja Tuula Haavisto, Helsingin kaupunginkirjasto

Tietoja esiintyjästä:
Tuula Haavisto on toiminut aiemmin Tampereen kaupunginkirjaston johtajana ja Suomen kirjastoseuran toiminnanjohtajana. Nykyisessä tehtävässään Helsingin kaupunginkirjaston johtajana yksi hänen keskeisistä tehtävistään on Keskustakirjaston suunnittelu. Keskustakirjastoa suunnitellaan  ainutlaatuiseksi kulttuurikeskukseksi, johon kootaan kirjastopalveluiden lisäksi muuta toimintaa sekä suomalaista huippuosaamista. Uuden kirjaston harjakaisia suunnitellaan vietettäväksi vuonna 2017.

15:45 Päivän päätös