Avoimen tiedon keskus – Jyväskylän yliopiston kirjasto

Keski-Suomen suurin tieto- ja oppimisympäristö on kaikille avoin!

Avoimen tiedon keskuksessa yhdistyvät Jyväskylän yliopiston kirjaston ja tiedemuseon palvelut ja asiantuntemus. Keskus tuo tieteen lähemmäs kansalaisia tutkimalla, säilyttämällä ja esittelemällä Jyväskylän yliopistoon, kulttuurihistoriaan ja luonnon monimuotoisuuteen liittyvää aineistoa. Sekä tieteelliset julkaisut että kulttuurihistorialliset ja luonnontieteelliset kokoelmat ovat kaikkien kansalaisten käytettävissä. Kirjaston ja museon vaihtuvat kokoelmanäyttelyt ja tapahtumat sekä Tiedettä kaikille -toiminta rikastuttavat tätä kehittyvää oppimisympäristöä.

Kirjaston tilat

Uudistettu Jyväskylän yliopiston kirjasto Lähde sijaitsee Jyväskylän yliopiston Seminaarinmäen kampuksella. Aukiolo- ja palveluajat löytyvät nettisivuiltamme.

Lainataksesi aineistoa joko kotiin tai lukusalikäyttöön tarvitset kirjastokortin. Saat sen ilmaiseksi kirjaston palvelupisteestä. Voit myös käyttää esim. opiskelijakorttia tai muun kirjaston korttia, kun käyt ensin aktivoimassa sen palvelupisteessä.

Langaton Eduroam-verkko (maailmanlaajuinen korkeakouluverkko) toimii koko yliopiston alueella. Katso yliopiston toimipisteet ja pysäköintialueet kartalta.

Kirjaston kokoelmat

JYKDOK-tietokannasta löydät kirjaston painetut ja sähköiset aineistot. Painettuihin kokoelmiin kuuluu mm. kurssikirjallisuutta ja tieteellistä tutkimuskirjallisuutta. Vapaakappaleiden arkistokokoelma (Fennica) sisältää satoja tuhansia kotimaisia julkaisuja aina 1400-luvulta nykypäivään. Vapaakappaleet sijaitsevat Kanavuoren kokoelmakeskuksessa, josta voit tilata niitä lukusalikäyttöön. Elektronisia vapaakappaleita voit käyttää arkistotyöasemalla Lähteen alemmassa pohjakerroksessa, BP 15.

Sähköisiin aineistoihin kuuluu mm. kymmeniätuhansia e-lehtiä ja satojatuhansia e-kirjoja. Aineistojen etäkäyttö vaatii usein yliopiston verkon käyttäjätunnuksen ja on siten rajattu opiskelijoille ja henkilökunnalle. Kirjastossa on kuitenkin muutama avoimessa käytössä oleva tietokone, joilla yliopiston ulkopuoliset asiakkaat voivat lukea e-aineistoja. E-aineistoja voi myös tallentaa muistitikulle (tietyin rajoituksin).

JYX-julkaisuarkisto sisältää Jyväskylän yliopistossa tuotettuja tai sen kokoelmista digitoituun muotoon muutettuja aineistoja. Suurin osa kokoelmasta toimii Open Access -periaatteella eli aineisto on avoimesti kaikkien saatavilla. Mukana on kuitenkin jonkin verran myös käyttöoikeuksiltaan rajoitettua aineistoa.

Tervetuloa tutustumaan!

osc.jyu.fi