Avoimen tiedon keskus – Jyväskylän yliopiston kirjasto

Keski-Suomen suurin tieto- ja oppimisympäristö on kaikille avoin!

Avoimen tiedon keskuksessa yhdistyvät Jyväskylän yliopiston kirjaston ja tiedemuseon palvelut ja asiantuntemus. Keskus tuo tieteen lähemmäs kansalaisia tutkimalla, säilyttämällä ja esittelemällä Jyväskylän yliopistoon, kulttuurihistoriaan ja luonnon monimuotoisuuteen liittyvää aineistoa. Sekä tieteelliset julkaisut että kulttuurihistorialliset ja luonnontieteelliset kokoelmat ovat kaikkien kansalaisten käytettävissä. Kirjaston ja museon vaihtuvat kokoelmanäyttelyt sekä kirja- ja julkaisumyynti rikastuttavat tätä kehittyvää oppimisympäristöä.

Kirjaston kokoelmat

JYKDOK-tietokannasta löydät kirjaston painetut ja sähköiset aineistot. Painettuihin kokoelmiin kuuluu mm. kurssikirjallisuutta ja tieteellistä tutkimuskirjallisuutta. Vapaakappaleiden arkistokokoelma (Fennica) sisältää satoja tuhansia kotimaisia julkaisuja aina 1400-luvulta nykypäivään. Vapaakappaleet sijaitsevat varastossa, josta voit tilata niitä lukusalikäyttöön. Elektronisia vapaakappaleita voit käyttää arkistotyöasemalla (Digi-arkistotila B 228, pääkirjaston 2. kerros):

Sähköisiin aineistoihin kuuluu mm. kymmeniä tuhansia e-lehtiä ja satoja tuhansia e-kirjoja. Yliopiston ulkopuolisilla asiakkailla on pääsy lähes kaikkiin e-aineistoihin pääkirjaston ala-aulan tietokoneilta. E-aineistoja voi lukea ja myös tallentaa muistitikulle (tietyin rajoituksin).

Tietopalvelu auttaa e-aineistojen käytössä ja laajemmissa tiedonhauissa. Kaikille avoimista koulutuksista tiedotetaan nettisivuilla.

Lainataksesi aineistoa joko kotiin tai lukusalikäyttöön tarvitset kirjastokortin. Saat sen ilmaiseksi kirjaston palvelupisteestä tai voit käyttää esim. opiskelijakorttia tai muun kirjaston korttia, kun käyt ensin aktivoimassa sen palvelupisteessä.

Kirjaston tilat

Kirjastolla on kolme toimipistettä: pääkirjasto sekä Ylistönrinteen ja Mattilanniemen kampuskirjastot. Aukiolo- ja palveluajat löytyvät nettisivuiltamme.

Kirjastossa on tilaa sekä hiljaiseen työskentelyyn että ryhmätöihin. Pääkirjaston ala-aulassa on kuusi tietokonetta yliopiston ulkopuolisten asiakkaiden käyttöön.

Langaton Eduroam-verkko (maailmanlaajuinen korkeakouluverkko) toimii koko yliopiston alueella. Kaikille käyttäjille avoin langaton verkko toimii vain Agora-rakennuksessa Mattilanniemessä. Katso yliopiston toimipisteet ja pysäköintialueet kartalta.

Voit kopioida, skannata ja tulostaa monitoimilaitteilla, joita löytyy mm. pääkirjaston porrastasanteilta. Laitteille kirjaudutaan Yliopistokauppa Sopista ostetulla kopioavaimella tai rekisteröimällä käyttöön joku sirullinen kortti (esim. bussikortti). Jos Soppi on suljettuna, voit kysyä neuvoa kirjaston palvelupisteestä tai Yliopistopainosta.

Tervetuloa tutustumaan!

osc.jyu.fi