Avoimen tiedon keskus – Jyväskylän yliopiston kirjasto

Keski-Suomen suurin tieto- ja oppimisympäristö on kaikille avoin!

Avoimen tiedon keskuksessa yhdistyvät Jyväskylän yliopiston kirjaston ja tiedemuseon palvelut ja asiantuntemus. Keskus tuo tieteen lähemmäs kansalaisia tutkimalla, säilyttämällä ja esittelemällä Jyväskylän yliopistoon, kulttuurihistoriaan ja luonnon monimuotoisuuteen liittyvää aineistoa. Sekä tieteelliset julkaisut että kulttuurihistorialliset ja luonnontieteelliset kokoelmat ovat kaikkien kansalaisten käytettävissä. Kirjaston ja museon vaihtuvat kokoelmanäyttelyt sekä kirja- ja julkaisumyynti rikastuttavat tätä kehittyvää oppimisympäristöä.

Kirjaston tilat

Kirjastolla on tällä hetkellä kaksi toimipistettä: Mattilanniemen ja Ylistönrinteen kirjastot. Painetut kurssikirjat ja lehdet sekä lukusalikäyttöön tilatun aineiston säilytyspaikat ovat Mattilanniemen kirjastossa. Yleinen tutkimuskirjallisuus on sijoitettu Ylistönrinteen kirjastoon. Aukiolo- ja palveluajat löytyvät nettisivuiltamme.

Lainataksesi aineistoa joko kotiin tai lukusalikäyttöön tarvitset kirjastokortin. Saat sen ilmaiseksi joko Mattilanniemen tai Ylistönrinteen kirjaston palvelupisteestä. Voit myös käyttää esim. opiskelijakorttia tai muun kirjaston korttia, kun käyt ensin aktivoimassa sen palvelupisteessä.

Seminaarinmäellä sijaitseva pääkirjasto on suljettuna peruskorjauksen vuoksi. Peruskorjaus kestää syksyyn 2021 saakka.

Langaton Eduroam-verkko (maailmanlaajuinen korkeakouluverkko) toimii koko yliopiston alueella. Kaikille käyttäjille avoin langaton verkko toimii vain Agora-rakennuksessa Mattilanniemessä. Katso yliopiston toimipisteet ja pysäköintialueet kartalta.

Kirjaston kokoelmat

JYKDOK-tietokannasta löydät kirjaston painetut ja sähköiset aineistot. Painettuihin kokoelmiin kuuluu mm. kurssikirjallisuutta ja tieteellistä tutkimuskirjallisuutta. Vapaakappaleiden arkistokokoelma (Fennica) sisältää satoja tuhansia kotimaisia julkaisuja aina 1400-luvulta nykypäivään. Vapaakappaleet sijaitsevat Kanavuoren kokoelmakeskuksessa, josta voit tilata niitä lukusalikäyttöön Mattilanniemen kirjastoon. Elektronisia vapaakappaleita voit käyttää arkistotyöasemalla (Digi-arkistotila Mattilanniemen kirjastossa, huone MaA 225).

Sähköisiin aineistoihin kuuluu mm. kymmeniä tuhansia e-lehtiä ja satoja tuhansia e-kirjoja. Aineistojen etäkäyttö vaatii usein yliopiston verkon käyttäjätunnuksen ja on siten rajattu opiskelijoille ja henkilökunnalle. Kirjastossa on kuitenkin muutama avoimessa käytössä oleva tietokone, joilla yliopiston ulkopuoliset asiakkaat voivat lukea e-aineistoja. E-aineistoja voi myös tallentaa muistitikulle (tietyin rajoituksin).

JYX-julkaisuarkisto sisältää Jyväskylän yliopistossa tuotettuja tai sen kokoelmista digitoituun muotoon muutettuja aineistoja. Suurin osa kokoelmasta toimii Open Access -periaatteella eli aineisto on avoimesti kaikkien saatavilla. Mukana on kuitenkin jonkin verran myös käyttöoikeuksiltaan rajoitettua aineistoa.

Tietopalvelu auttaa e-aineistojen käytössä ja laajemmissa tiedonhauissa.

Tervetuloa tutustumaan!

osc.jyu.fi